Zouten en suikers

Hoe kan dit gebeuren, zal een logische vraag zijn die in je hoofd opkomt. Bij de inname van water moeten voldoende suikers en zouten worden ingenomen. Gebeurt dat niet, dan zwellen de cellen in het lichaam op, het bloed raakt verdund en zenuwen raken bekneld. Daarna ontstaan verschijnselen als hoofdpijn en misselijkheid en wie deze net als Jacqeline Henderson niet serieus genoeg neemt loopt een serieus risico.

Onschuldig spel

Volgens experts zou te veel water drinken ook tot psychische problemen kunnen leiden. Eigenlijk is het vreemd dat er niet vaker gewezen wordt op dit gevaar. Water wordt doorgaans door iedereen gezien als onschuldig, vetvrij en vooral zoveel je wilt. Maar enkele zomers geleden, nog, werd er in Groningen een student op het nippertje gered nadat hij zich onwel voelde na een ontgroeningsspel. Hij moest hierbij steeds grote glazen water drinken, met een zware epileptische aanval tot gevolg.

Deze student kan zijn verhaal gelukkig navertellen, maar dat lukt niet iedereen. Ook het drama tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, in de hete zomer van een aantal jaren geleden, is hoogstwaarschijnlijk niet te wijten aan de hitte maar aan een teveel aan water in een te korte tijd. Twee doden waren het gevolg.

Verantwoorde hoeveelheid

Wat is een normale aanbevolen hoeveelheid water dan? 2 liter water is ruim voldoende om gezond en verantwoord de dag door te komen. Meer mag en kan natuurlijk maar houd er dan wel rekening mee dat dit niet in een tekort tijdsbestek gebeurd.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

Wat vind jij? Reageer hieronder: