15 minuten in een te hete auto kan lang genoeg zijn voor een kind om een hersen of nierbeschadiging op te lopen. Als het echt erg is kan je er zelfs dood aan gaan. Buiten dat om horen we steeds vaker dat kinderen in een te warme auto achtergelaten worden. Er zijn zelfs incidenten voorgekomen dat de politie de auto moest openbreken om een kind van de onverdraagzame hitte te redden.

kinderen-hitte-gevaarlijk

Dit filmpje doet pijn om te zien, en je moet het eigenlijk niet kijken als je gevoelig bent, maar het laat wel op een krachtige manier zien wat er kan gebeuren als we er niet over nadenken wat er kan gebeuren als je een kind op een hete dag alleen in de auto laat. Wanneer we bijvoorbeeld denken “Ik moet even snel een boodschap doen”.

Ik zal nooit tegen iemand zeggen dat hij zomaar een autoruit kapot moet slaan, maar een autoruit is niks vergeleken met een kinder leven.

Elke 10 dagen gaat er een kind dood door de hitte. Sinds 1998 zijn er 575 doden en 73 procent van die doden waren kinderen onder de 2 jaar oud. In de staat Tennessee in Amerika is daar nu eindelijk een wet voor. Deze wet houd in dat als iemand een autoruit kapot maakt om een dier of kind te redden daar niet aansprakelijk voor is.

Kinderen die alleen gelaten worden in hete voertuigen lopen het risico op een zonnesteek en zwelling van de hersenen. De hersenen beginnen op te zwellen en uiteindelijk zijn ze zo erg opgezwollen dat ze geen bloed meer kunnen transporteren waar je dood aan kan gaan. ” Het is nooit okay om je kind of dier in de auto te laten, ook niet met het raam open. Dat kan gewoon niet, punt.” Zegt Christopher McStay, eerste hulp doktor en assistent professor van noodgeval medicijnen bij de Medische Universiteit van New York.

Het lichaam van een kind is veel gevoeliger dan het lichaam van een volwassene waardoor dit veel zorgelijker is. Kinderen hebben grotere hersenen in vergelijking tot hun lichaam, wat ze veel gevoeliger maakt.

Dit betekend dus dat als je een kind alleen in een hete auto ziet zitten je gelijk moet handelen. Probeer de ouders te vinden, maar als de situatie voor het kind er gevaarlijk uit ziet, breek dan het raam.

“Ouder laten kinderen in de auto zonder te weten hoe ziek ze ervan kunnen worden en hoe snel dat gaat. Op een dag dat het maar 20 graden buiten is kan de temperatuur in een auto met 10 tot 20 graden per uur stijgen, en 70% van deze stijging gebeurt het eerste halfuur al.” Zegt Christopher Haines directeur van de pediatrische spoedeisende geneeskunde in het St. Christopher’s Ziekenhuis voor kinderen in Philadelphia.

Niemand zou een ongeluk als dit moeten meemaken. Al zou je denken dat iedereen dat deze dagen wel weet, lijkt dat niet het geval. Dat is de hele reden waarom in de filmpje met jullie wou delen. Als je het met me eens bent, deel dit dan alsjeblieft zodat we dit probleem kunnen verminderen.

Wat vind jij? Reageer hieronder: